Η ''ηλιακή τεχνική'' με το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό της εκπονεί μελέτες Ενεργειακών Επιθεωρήσεων σε:

 

- Κτήρια - Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης 

- Λέβητες

- Εγκαταστάσεις Θέρμανσης

- Εγκαταστάσεις Ψύξης                                                                                                       

- Εγκαταστάσεις Κλιματισμού

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις διενεργούνται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι έχουν σχετική άδεια από το ΥΠΕΚΑ και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών σύμφωνα με το ΠΔ 100/2010(ΦΕΚ 177/Α/6.10.2010).

Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κτιρίου είναι υποχρεωτική από 9 Ιανουαρίου 2011 για κάθε πώληση ή μίσθωση κτιρίου ή μέρους αυτού.

 

 Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΚΕΝΑΚ) καθιερώνονται περιοδικές ενεργειακές επιθεωρήσεις λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού (η αρχική επιθεώρηση πρέπει να έχει διεξαχθεί εντός διαστήματος 4 ετών δηλαδή εώς 9.7.2014).

 

Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και τα αντίστοιχα έντυπα ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, οι εκθέσεις επιθεώρησης λεβήτων/ εγκαταστάσεων θέρμανσης και οι εκθέσεις επιθεώρησης εγκαταστάσεων κλιματισμού κτιρίων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

 

Eνεργειακή επιθεώρηση

Eνεργειακή επιθεώρηση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται δεδομένα σχετικά με το ενεργειακό προφίλ ενός κτιρίου. Τα στοιχεία αφορούν την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, παροχή ζεστού νερού χρήσης, φωτισμό και κάθε άλλης χρήσης ανά περίπτωση.

Αυτή έχει ως σκοπό την κατάταξη του υπό επιθεώρηση χώρου σε μία εκ των εννέα (9) ενεργειακών κλάσεων το οποίο θα είναι εμφανές και στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Στο τελικό στάδιο της ενεργειακής επιθεώρησης ο επιθεωρητής καταλήγει σε μια σειρά προτεινόμενων επεμβάσεων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας οι οποίες θα είναι ταξινομημένες βάσει του κόστους υλοποίησης και του τελικού ενεργειακού οφέλους για τον χρήστη. Η συχνότητα των ενεργειακών επιθεωρήσεων εξαρτάται από το είδος αυτής (επιθεώρηση κελύφους, εγκατάστασης λέβητα ή εγκατάστασης κλιματισμού) καθώς και από την ισχύ της εγκατάστασης.

 

 

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Το αναφερθέν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης βάσει νόμου (Ν.3661/2008) εκδίδεται για όλα τα νέα κτίρια καθώς και για τα υφιστάμενα τα οποία υφίστανται ριζική ανακαίνιση. Επίσης αυτό θα είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε μεταβίβαση καθώς και ενοικίαση ακινήτου. Το πιστοποιητικό θα έχει δεκαετή ισχύ και εν συνεχεία θα ανανεώνεται. Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης εξαιρούνται: Εκκλησίες και σημαντικά μνημεία, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, τα κτήρια αγροτικών χρήσεων και οι κατοικίες με επιφάνεια έως 50 τ.μ.

 

 

Απώτερος στόχος είναι η κινητοποίηση του κοινού σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η παροχή κινήτρων (με την μορφή επιδοτήσεων, χαμηλότοκων δανείων και φοροαπαλλαγών) στους κατόχους ακινήτων χαμηλής ενεργειακής κλάσης να τα αναβαθμίσουν. Η απόσβεση των έργων εξοικονόμησης ενέργειας εκτιμάται στα 5-7 έτη ανάλογα φυσικά και με το είδος της παρέμβασης. Τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας είναι σημαντικά: κατ' αρχήν επέρχεται σημαντική μείωση των απαιτουμένων λειτουργικών εξόδων. Με σωστές επεμβάσεις η κατανάλωση πετρελαίου και ηλεκτρισμού μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από το 50% σε κτίρια εικοσαετίας και άνω. Παράλληλα, βελτιώνεται το επίπεδο άνεσης και αποδοτικότητας που είναι αισθητό στον ένοικο. Τέλος ας μην ξεχνάμε τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, μιας και μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος συμβάλλουμε ενεργά στην μείωση των εκπομπών άνθρακα, την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι επεμβάσεις που δύναται να προταθούν από τους ενεργειακούς επιθεωρητές περιλαμβάνουν ενδεικτικά: αλλαγή κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών ή/και ενεργειακών τζαμιών,  τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, σκιάστρων, αντικατάσταση λέβητα ή κλιματιστικού με άλλο υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Αντίστοιχα, η εταιρία μας μπορεί να προτείνει  και να εγκαταστήσει σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους με απώτερο στόχο ακόμα και την απεξάρτηση από πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια. Τέτοιες μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα,  μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε συνδυασμό με ηλιακούς συλλέκτες κτλ.

 

Free business joomla templates